01_Postupak

Postupak

Biljka

Zimzeleni grm koji raste u toploj i vlažnoj klimi među obilnim kišama Tropskih krajeva. To je biljka kave. Među ovalnim lišćem, bijeli mirišljavi cvjetovi brzo se pretvaraju u plodove, koštunice, slične trešnjama. Zelene dok ne sazriju, kada sazriju, postaju jarko crvene i čuvaju u svojoj unutrašnjosti dva sjemena duguljastog oblika, glatkih strana koja su priljubljena sa brazdom u sredini – zrna kave. Poznate vrste? Arabika, najstarija i najrasprostranjenija visoravanska vrsta, karakteristična i cijenjena zbog svog delikatnog i voćnog ukusa. Robusta, izdržljivija na vrućine i na bolesti, manje rasprostranjena, poklanja jedno piće naglašenog ukusa, sa gorkom i jakom notom.

Berba

Plodovi se počinju crveniti – stigao je trenutak branja kave. To je delikatan posao koji zahtijeva razna rješenja ovisno od reljefa, plantaže i klime. Može se upotrijebiti metoda svlačenja, koja je brza, ali gruba, daje obilnu berbu ali mješovite kvaliteta. Zatim, berba koristeći jaku mašineriju. Ili najskuplje i brižno ručno branje, koje predviđa branje jedne po jedne koštunice sa plantaže. Ovaj zadnji način berbe se preferira u Manuel Caffè-u kada dolazi do branja kave.

Vađenje zrna

Sad kada su koštunice pale na zemlju, spremne su na odvajanje zrna od omotača. “Suho” odvajanje pri čemu se koristi snaga sunca za sušenje omotača, i “mokro” odvajanje koje je razrađenije i preciznije te daje prirodnu, odnosno, opranu kavu. Nakon toga slijedi odabir – sortiranje po veličini, obliku te kritičkom procjenom od najboljih kušača, zatim se kava stavlja u velike platnene vreće koje se žigosaju s točnim karakteristikama koje zrno posjeduje te se izvozi po cijelom svijetu.