03_Espreso

Espreso

Mljevenje

Je jedna od najdelikatnijih faza u pripremi espresa koja zahtijeva njegu i iskustvo. Služi da poveća kontaktnu površinu sa vodom, i da na taj način izvuče što je veći mogući broj supstanci koje su sadržane u kavi. Svaka mješavina ima svoj pravi stupanj veličine zrna, koji se dobiva raznim ispitivanjima. Pored toga, idealno mljevenje, koje omogućava optimalan prolazak vode kroz prešanu kavu, treba podesiti ovisno od vlažnosti sredine. Danas se, u profesionalnom okviru, zadatak povjerava aparatima za mljevenje sa dozerima, koji, osim što pretvaraju zrna kave u prah, utvrđuju, također, koja je količina kave potrebna za espreso aparat.

Espreso aparat

Javlja se iz potrebe da se kava pripremi u što kraćem roku i bez prisustva taloga u šalici. Osnovni princip njenog funkcioniranja je prolazak vode visoke temperature i pod visokim pritiskom kroz određenu količinu mljevene kave, kako bi iscurila na drugi kraj bogata ukusom i aromama. Ovdje sposobnost konobara potpomaže da se obavi metamorfoza u poznati mirisni eliksir boje lješnjaka, punog ukusa i bogate arome, koji će tri milimetra tanka pjena na površini učiniti savršenim.

Ruka barmena

7g praha, pritisak 9 bara, temperatura vode 90°, 25 sekundi curenja i 25 ml tečnosti u šalici – ovo je magična formula koja odlikuje najbolji espreso. Ali nije dovoljan samo aparat: potrebno je i iskustvo i talenat konobara. U njegove nadležnosti spadaju i izbor mješavine i upravljanje zalihama, odgovarajuće gnječenje (koje je ekvivalentno odlučnom stisku šake), adekvatan tretman vode, briga o najmanjim detaljima, održavanje i kontrola aparata.